trainforlife

Kategori: tränning

14 februari

Dagens tränning fick bli ett dans pass. Gud det va tider sedan jag senast gick på ett och det märktes, helt fel kordinater, men det blev en otrolig tränning, både rolig och ansträngande. Till middag blev det coscos med lax och citron, rena himmelriket!! 

Tränning

 

Kör kortare träningspass med högre intensitet. Många som vill ha ut mycket av sin träning brukar köra långa pass på gymmet, men det är faktiskt så att efter ca 35-40 minuter så är träningen inte lika effektiv längre. Detta förklaras med att du måste ta det långsammare om du ska orka med längre än så, vilket gör träningen mindre effektiv. Ett bättre träningstips är att köra mer intensivt men under en kortare period. Om du är ny på det här med träning så är det dock viktigt att inte köra på för fullt från början - bygg upp styrka och kondition under ungefär en månad innan du sätter igång riktigt ordentligt. 
När man lyfter vikter är det vanligt att man lyfter vikterna långsamt och sedan släpper för fort till startposition. Det korrekta är att båda lyfta och släppa långsamt, ungefär lika fort. Med detta träningstips får du ut maximalt från varje lyft.

 

 

Det är bra att ha tyngre vikter och göra färre övningar och set. Ha på så mycket tyngd du kan samtidigt som du fortfarande kan utföra övningen ordentligt. Om du inte orkar lyfta vikterna ordentligt hela vägen upp eller om du vacklar så är det inte bra och träningen blir ineffektiv, men om du lyfter så mycket som du orkar samtidigt som du lyckas utföra övningen ordentligt så maximerar du ditt resultat. Kör färre set. Istället för 2-3 set så kan det vara bättre att du kör ett set där du tar i så mycket du kan tills du inte längre orkar utföra övningen ordentligt/lyfta ända upp. Det är vanligt att tro att man bara ska lyfta tungt om man vill bygga stora muskler, men detta är fel.

  

Ofta är det mer effektivt att göra övningar som tränar flera muskelgrupper samtidigt, snarare än övningar som bara tränar en muskelgrupp, t.ex. biceps. Övningar såsom armhävningar där flera muskelgrupper arbetar samtidigt maximerar din träning, och kroppen arbetar dessutom mer naturligt eftersom den sällan använder bara en muskelgrupp i verkliga livet. 

 Övningar där du måste använda musklerna till balans och parering är mer effektiva än de som inte detta. Exempelvis är det ett bra träningstips att göra övningar där du står upp, med hantlar eller använder en balans/pilates-boll snarare än maskiner där vikterna sitter helt fast. På detta sätt måste du använda musklerna till balans och parering vilket är nyttigt och aktiverar djuptliggande muskler som inte används annars, och du blir starkare över långa loppet. 

Det är viktigt att du tycker att det är roligt att träna, eller åtminstone inte pinas av det. Gör någonting du tycker är kul och variera dig. Gör inte samma övningar på gymmet hela tiden eftersom musklerna vänjer sig vid påfrestningen och gör träningen mindre effektiv - variera dig. Om du löper, simmar eller cyklar så är ett bra träningstips att du varierar dig och kör någon vecka med någonting nytt då och då.

 

Pilates intro

Pilates ger både styrka, smidighet, hållning och balans. Träningen anses särskilt bra för personer som har en svag bål och ryggproblem. Det beror på att träningen kommer åt de inre musklerna i kroppen, den som ger stadga och struktur åt ben och leder.

Då en stor del av träningen går ut på att arbeta mentalt med kroppen är det också ett mycket bra sätt att komma i balans i själen, helt i klass med yoga. Samtidigt är Pilates en skonsam träning för kroppen utan häftiga rörelser. Träningsformen passar därför de flesta. Däremot tränas inte konditionen av pilatesövningar. Den behöver tränas upp på annat sätt.


Många fördelar med styrketräning

Många tror att styrketräning bara är till för dem som vill öka muskelvolym men styrketräning har många hälsofrämjande effekter – för alla. Till exempel:

 • ökad muskelstyrka
 • ökad muskelmassa
 • förbättrat syreupptag, uthållighet
 • sänkt fettmassa
 • ökad insulinkänslighet
 • lägre blodtryck och blodfetter
 • ökad bentäthet
 • balans
 • rörlighet
 • förbättrad mental hälsa
 • minskad led- och ryggsmärta