trainforlife

Kategori: mat

AVOKADO/MACKA/SALT

AVOKADO, MACKA OCH SALT är världens godaste blanding, om man vill skippa mjukt bröd kan man byta ut det mot surdegs knäckebröd. Vilket är lika gott, för att hitta den perfekta avokadon ska man klämma på dem och om den känns mjuk så är den perfekt. Och eftersom jag har en dålig vana av att strö på extra salt på saker så gör jag inget undantag när det kommer till avokadon. Saltet gör det lilla extra, men kan absolut uteslutas. Nu måste jag upp och hoppa för min fot har precis somnat så pass djupt så att det kommer ta minuter att få det piggt igen. Hejsan svejs på er!



Raw Pizza with Spinach Pesto and Marinated Vegetables

raw pizza with garlic & seed crust, spinach pesto and marinated veggies: makes four small pizzas

crust:
1/2 cup each of hemp seeds, raw pumpkin seeds and sunflower seeds
1 cup walnuts
1 teaspoon salt & pepper
2 teaspoons dried basil (or a handful of fresh, lucky you)
1 tablespoon agave/maple syrup or a few dates
1-2 tablespoons water, as needed
1/2 onion, sliced
4 peeled garlic cloves

spinach pesto:
4-5 cups organic spinach
1/2 cup raw pine nuts
1 peeled garlic clove
1/2 teaspoon salt & pepper
1/4-1/2 cup water, as needed
1 teaspoon agave/maple syrup or a couple dates

toppings:
3 mushrooms
1 bell pepper
1 tomato 
1 teaspoon tamari
1 teaspoon fave dried herb blend

to make the crust: pulse all ingredients in your food processor until it sticks together (and tastes delicious!) now divide the mixture into four and shape each of them into your desired pizza crust shape with your hands on dehydrator trays or parchment paper. dehydrate (or cook in your oven at the lowest temperature) for 4-5 hours, or until crispy. 

to make the pesto: put all the ingredients in your food processor (no need to wash it after making the crust) and process until it reaches that yummy pesto consistency - not totally smooth, but still quite creamy. mmm. put in a bowl, cover with plastic wrap and put in the fridge. 

to prepare the veggies: cut them all into thin slices and mix in with the tamari and herb blend.  marinate them inyour dehydrator (or oven) until they are soft and taste freaking amazing. 

put it all together: when the crusts are finished, gently spread the pesto on all of them, followed by the veggies. if you have any raw vegan cheese that would be a tantalizing addition for your taste buds. 

EAT. BE HAPPY. YOU ARE WELCOME. 

Herb-Crusted Salmon with Spinach Salad

  • 3 slices white sandwich bread
  • 1 cup fresh parsley
  • 2 tablespoons olive oil
  • Coarse salt and ground pepper
  • 4 skinless salmon fillets, (6 ounces each)
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 3 tablespoons fresh lemon juice
  • 5 ounces baby spinach
  • 1/2 medium red onion, thinly sliced

Directions

  1. Preheat oven to 450 degrees. Line a baking sheet with aluminum foil; set aside. In a food processor, combine bread, parsley, and 1 tablespoon oil; season with salt and pepper. Pulse until coarse crumbs form.

  2. Place salmon on prepared sheet; season with salt and pepper. Spread top of fillets with Dijon; top with crumb mixture, pressing gently to adhere. Roast until salmon is opaque throughout, 11 to 13 minutes.

  3. Meanwhile, in a large bowl, combine lemon juice and remaining oil; season with salt and pepper. Add spinach and onion; toss to combine. Serve salmon with spinach salad.

MEGA FRUKOST

Eftersom vädret svek mig idag, fick det bli en mega frukost. Och för att vara på den säkra sidan kokade vi bären innan, vilket blev förvånansvärt gott.

Dessa bilder får det att vattnas i munnen, kanske är det bara jag eller ser inte dessa gobitar smaskiga ut. Jag tror jag har hört att man kan hälla på juice istället för vatten, så blir det lite som en nyttig glass. Men den stora frågan är ju nu om man vågar äta frysat bär? Hepatit A är ju inte det mysigaste. Men om man är nåjig kan man alltid ta vindruvor eller min favofrukt KIWI, den har till och med ett fint namn. Nu ska jag dra min fortfarande trötta ner till köket och äta lite fulkornsgröt med hallon sylt. Om ni inte provat så gör det. Myckret energi, man är mätt länge och det är gudomligt gott. 

Hallon och blåbärs smulpaj

Eftersom jag behöver sitta inne hela eftermiddagen idag för att skriva en skoluppgift och inte kan vara ute och avnjuta den nu blåa himmlen. ÅÅÅ ibland funderar jag på att packa ryggsäcken och fly ut i skogen och skita i skolan, precis som Birk och Ronja !!

Men nej min inre plugghäst tvingade mig att plugga, och för att stå ut behövde jag något lagom onyttigt att knappra på. Det fick bli en hallon/blåbärs smulpaj som ni kanske kunde gissa pga rubriken som är sådär lagom avslöjande. Pajen smakade himmel och jag tar nu en lite pause från pluggandet så att jag kan uppdatera er om min goda paj. :D

Recept: 

1dl socker 

3dl mjöl

125gram smör (rumstemperatur)¨

3-5dl bär (hallon, björnbär och blåbär rekomenderas) (men inte icas blåbärs, eftersom de smakar äkelpäkel) jag använde självplockade från i sommras. 

Knådda ihop ingredienserna i en bunke och lägg bären i en form, strö sedan den smuliga degen över bären så att de täcks och sedan in i ungen. Sedan är den klar att äta, man kan ha glass, grädde, vaniljsås och kvarg till. Men jag kände för att sklippa det extra fettet idag så det bara pajen. 

200 grader i ungen i 20 min SMASKENS SMAKDE DEN!!!

Thaikryddad kyckling med glasnudlar

Denna extremt goda maten lagade jag i förrgår. Snabb, enkel och supergod. Går även att göra vegitarisk. 

4 potioner

250 g strimlat kycklingkött (går även att byta ut mot korn filéer)

Marinad:

1 dl sweet chili-sås

1/2 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

1 msk riven ingefära

1/2 msk pressa citronsaft

1/2 msk kinesisk soja

1 tsk ostronsås

salt och malen vitpeppar

Nudlar:

300 g glasnudlar

1/2 purjolök

2 morötter

1/2 rödlök

100 g sockerärter

1 röd paprika

1/2 zucchini (man kan ta mer om man tycker om zucchini)

1 dl grädde

Gör så här

1. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint. Skala och riv ingefäran. Blanda samman sweet chili-sås, rapsolja, vitlök, ingefära, citronsaft, soja och ostronsås. Krydda med salt och peppar. Lägg i kycklingstrimlorna och marinera över natten.

2. Lägg glasnudlarna i blöt i vatten. Ansa och strimla purjolöken. Skala och strimla moroten och rödlöken. Snoppa sockerärterna. Strimla paprika och zucchini. Hetta upp en wokpanna. Bryn kycklingstrimlorna hastigt i olja. Vänd ner de strimlade grönsakerna. Låt nudlarna rinna av i durkslag.

3. Slå grädden i pannan, lägg ner nudlarna och låt koka ihop. Krydda med lite av marinaden, salt och peppar.

CHOCOLATE FUDGE BROWNIE

CHOCOLATE FUDGE BROWNIE

1 ½ dl kvarg/kesella
1 dl mjölk

1 ägg

1 ½ dl havremjöl (havregryn mixat till mjöl)

1 tsk bakpulver

½-1 dl kakao (beror på hur stark chokladsmak man gillar)

ca. 1 dl sötning (stevia, honung, agave eller så kan man minska sötningen och mosa ner en banan)
Valfritt: ½ dl kokosflingor, nån/några matskedar jordnötssmör, vaniljsocker/vaniljpulver, hackade nötter.

 

1. Blanda alla torra ingredienser separat i en bunke.
2. Rör ner de blöta ingredienserna

3. Smöra/olja en form och ströa antingen med ströbröd eller kokosflingor. Häll ner smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter (Jag hade min inne i 17 minuter)

4. Låt svalna lite innan du skär upp i bitar, av detta recept fick jag 6st stora tjocka bitar. Servera med varma hallon som pricken över i:et

 

//foodporn.devote.se

KAKAO

Rå, oprocessad och osötad mörk choklad är bland det mest hälsosamma naturen givit oss. Det innehåller mer antioxidanter än grönt te och rödvin. Gör egen choklad genom att söta naturligt och tona ner bitterheten, med lite honung eller stevia. Nyttigt och gott!

Denna krydda som kommer från kakaoträdet med ursprung ifrån Amazondeltat, är rikt på protein, fett, kalcium, järn, karotenoider, vitamin B1, B2 och C, krom, zink och magnesium.  


Här är 9 anledningar till varför kakao är nyttigt: 

  1. Kakao bekämpar depression: Kakao innehåller tryptofan, en kemikalie som är inblandad i produktionen av serotonin. Serotonin är en signalsubstans som reglerar ilska, aggression, humör och sömn. I huvudsak gör kakao att du känner dig lycklig och är en naturlig anti-depressiv. 
  2. Kakao är bra för ditt hjärta: Studier har visat att regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt. Magnesium är viktigt för det kardiovaskulära systemet, de flesta människor som drabbas av hjärtinfarkter har låga halter av magnesium. Rå kakao har höga nivåer av magnesium och en studie från 2006 konstaterade att regelbunden konsumtion av kakao resulterade i en 50% minskning av kardiovaskulär dödlighet. 
  3. Kakao ökar HDL (sunda) kolesterolet: Kakaopulver innehåller oljesyra, en monosaturated omega-9 fettsyra. Vetenskapliga studier har visat att denna typ av fett ökar nivåerna av HDL-kolesterolet. 
  4. Kakao sänker LDL (osunda) kolesterolet: Studier visar att personer som ätit ca 100 gram kakao om dagen under två veckor får en betydande minskning av LDL-kolesterol. 
  5. Kakao sänker blodtrycket: Enligt olika undersökningar sänker regelbundet intag av kakao både systoliskt och diastoliskt blodtryck. 
  6. Kakao ökar insulinkänsligheten: Diabetes och hypoglykemi utvecklas som en följd av insulinokänslighet. Eftersom kakao ökar insulinkänslighet har forskare funnit att det faktiskt kan skydda mot dessa sjukdomar. 
  7. Kakao är uppiggande: Kakao innehåller koffein och med alla dess nyttiga ingredienser är det ett hälsosammare alternativ än kaffe. 
  8. Kakao anses av många vara ett afrodisiakum: Många personer som regelbundet konsumerar kakao har märkt en ökning av sexuell lust. Detta kan bero på att kakao ökar serotonin, som bland annat stimulerar sexlust. 
  9. Kakao kan hjälpa dig att gå ner i vikt: Hur bisarrt det än låter, har kakao satts i samband med viktminskning i vetenskapliga studier. Forskare tror att det beror på att kakao är rikt på fiber som hjälper till att förhindra fettabsorption. Fiber ökar även mättnadskänslan som även kan leda till viktminskning.

NÖT- OCH FRUKT BARS

Efter en tids letande hittade jag ett rätt så flummigt recept på bars. Men efter lite freestyling blev det mumisga bars. 

Ingredienser: hackade hassel- och valnötter// tranbär// russin // musli med torkad frukt // lite sirap // flyttande honung efter behag//en tesked kanel// kokos flan// 

Rörde ihop ingredienserna och plattade ut på en plåt. sedan åkte de in i ungen i 16 min på 160 grader. 

Tips: om man inte vill ha dem allt för nyttiga kan man smälta choklad och ha som överdrag. 

kiwihallonkokos

Avnjuter mellanmål framför mina skolböcker. Det blev ett ordentligt pass igår på gymmet. nu ska jag plugga en stund innan det blir en löprunda i skogen. har saknat min lilla skog. 

Broccolibiffar recept

På förfrågan från en läsare kommer här nu receptet på broccolibiffarna. 

Biffar

3 broccolihuvuden

5 ägg

1 1/2dl vetemjöl eller dinkelmjöl

100 gram parmesanost

3 vitlöksklyftor

1tsk salt

1/2 tsk svartpeppar, krossad

olivolja

Dipp

1,5 dl matlagningsyoghurt

100 gram fetaost

salt och peppar

sallad 

4 port quinoa 

1/2 gurka 

2 tomater

1/2 romansalladhuvud

1/2 rödlök

olivolja och balsamvinäger

flingsalt och svartpeppar

Gör såhär:

1. Broccolifritters: Dela broccolin i buketter och koka några minuter så att den är mjuk men har lite tugmotstånd. Häll av vattnet och låt rinna av och svalna lite. 

2. Riv parmesanosten. Vispa ihop äggen i en bunke tillsammans med mjölk, ost, pressad vitlök, salt och peppar. Hacka broccolin i små bitar och tillsätt äggblandingen. 

3. Sallad: Koka gryn efter anvisning på förpakning. skölj grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Skala och finstrimmla löken. 

4. Sås: Mixa yoghurt och fetaost med en stavmixer eller mossa ihop med en gaffel. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ kallt till servering. Sila av grynen när de är klara och spola dem kalla. Blanda med övriga salladsingredienser och ringla över lite olja och vinäger. Strö över en nypa flingsalt och svartpeppar. 

5. Broccolifritters: Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten när oljan är varm. Stek inte för många fritters i taget. Stek några minuter per sida så att de får en vacker färg. Låt rinna av på hushållspapper. 

Tips: Man kan stoppa in de biffar som blir över i kylskåpet och äta dem nästa dag, kalla och med såsen till. Helst lite grönsaker till. 

Mellanmål

Dagens mellanmål bestod utav keso, russin, quinoa müsli, valnötter och hallon.

broccolibiffar

Gårdagen vart en riktigt lyckad dag. Det blev först 2 timmar på gymmmet plus powerwalk dit och hem. Till lunch åt jag de godaste, broccolibiffar med majs och fetaost. mums! resten av dagen gick åt att umgås med underbara vänner och plugga.