trainforlife

Hur man stärker sin självkänsla

Har du dålig självkänsla? Här kommer tips på hur man kan förbättra den.

Att bygga upp och stärka sin självkänsla tar tid, hur lång tid det tar beror från person till person - men alla kan förbättra sin självkänsla, det tror jag stenhårt på. Det gäller bara att jobba enormt hårt och ständigt för att kunna stärka den!

De som har dålig självkänsla har oftast en känsla av att de inte duger, och därför suktar de efter bekräftelse, beröm, att bli sedd av någon och vill gärna överprestera. Hur ska man då göra för att kunna lösa detta problemet? Man får helt enkelt ställa sig framför sin spegel och säga till sig själv att man är värdefull och att man duger precis som man är. Upprepa det varje dag och gör det till en morgon/kvälls-rutin.

Man har även väldigt lätt för att fastna i negativa tankar om att man är dålig, inte kan något och är ful. När man har dessa tankarna kan man försöka bryta tankarna och tänka "Hjälper det mig att tänka såhär?", "Stämmer det verkligen att jag inte kan något alls?". Man måste försöka analysera och reflektera om det negativa man tänker verkligen är rimligt och om det stämmer.

 

Att ta emot komplimanger är också väldigt svårt för de med låg självkänsla just för att de inte tror att de är värda några komplimanger och att personen bara säger så för att vara snäll. Tänk efter - varför skulle personen vilja säga något till dig som inte är sant? Nästa gång du får en komplimang så säg "Tack!" och låt det sjunka in istället för att säga emot personen. Du kommer att märka att du blir glad och även personen som gav dig komplimangen kommer bli glad över att du sa "Tack" istället för "nej, du bara ljuger."

För att kunna öka ens självkänsla kan man även skriva en lista på saker eller egenskaper hos en själv som man tycker är bra och som man tycker om. Jag kanske t ex tycker om mina ögon och att jag är bra på att lyssna på andra människor - då skriver jag upp det på min lista och tittar på den när jag får negativa tankar. 

Man kan även göra en lista med saker som gör en glad och som man upplever har en positiv inverkan på ens liv. Har man t ex djur i sitt liv kan man skriva upp dem och tänka på hur glada dem gör en och hur mycket de tycker om en. Har man en pojkvän kan man skriva upp honom eller om man tycker om att dansa så kan man skriva upp det och minnas känslan av hur glad/avslappnad man blir av dansen.

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas