trainforlife

POWERWALK

Det finns många fördelar med så kallad power walk, eller styrkepromenad. Risken för belastningsskador i höfter, knän och fötter är liten jämfört med löpning. Du förbrukar lite mindre energi och får något mindre konditionseffekt än vid löpning, men det är ändå en effektiv motionsform som snabbt förbättrar konditionen och bygger upp muskler och skelett. Det behövs inte någon dyr utrustning, men bäst är att använda skor med ordentlig stötdämpning. Du kan gå var du än befinner dig, där det känns säkert att promenera. När du kommer upp i lite fart är det allra bäst att gå i friluftsområden eller på ställen utan trafik.

Gånghastighet bestämmer du själv utifrån din egen kondition och ditt välbefinnande. När du börjat bli varm kan du när du vill – om du vill – öka steglängden samtidigt som du behåller stegfrekvensen och därmed få upp farten ytterligare. Varje gång du kommer ut har du nått ett mål, och all fart är bra fart. Skulle du komma upp i 7–8 kilometer på en timme håller du riktigt bra fart.

Det går att öka på effekten ytterligare om du vill: Försök att öka farten något i uppförsbackar. Viktmanschetter på högst 1–1,5 kg ökar effekten i armrörelserna, men var då försiktig för att undvika belastningsskador på rygg, nacke och i armarnas leder.

Bestäm själv hur långt ditt pass ska vara eller hur länge du håller på, men mellan 30 och 60 minuter behövs om du vill få en hyfsat stor fettförbränning. Om ditt mål är att må bra, hålla kroppen frisk och bygga upp en grundkondition kan en lagom målsättning vara 30–45 minuters rask promenad 3–4 gånger i veckan. Vill du hålla vikten och/eller öka fettförbränningen bör du komma upp i 45–90 minuters rask promenad 4–7 gånger i veckan. Om du mest av allt vill öka konditionen är det mycket raska promenader som gäller, alltså med en intensitet på 70–80 procent av din maxpuls i 30–60 minuter 2–4 dagar i veckan.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas